2013-09-24 15:28:38• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémeti fele áram nélkül maradt egy elégett kábel miatt

Kedd délelőtt 10.00 óra körül hirtelen villanyáram nélkül maradt több száz lakás, iroda, intézmény Szatmárnémetiben. Nagyjában ugyanekkor orrfacsaró, fekete füst kezdett emelkedni a Decebal híd feljárója mellett lévő Tiriac Bank előtti sövény alól, majd később a közelben lévő kanálistető résein is. Hajléktalanok gyújtottak be valamit a kanálisban - gondolhatták sokan. Akkor még kevesen sejtették, hogy a két dolog bizony összefügg egymással.

Radu Roca alpolgármester koordinálása alatt a helyszínre érkeztek a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének, az Electricának, az Apaservnek és az E-ON Gáznak a szakemberei. Ekkor még senki sem tudta, hogy nincs-e a közelben gázvezeték is, robbanásveszélytől is lehetett tehát tartani.

Markológéppel előbb kitépték a bank előtti tujabokrokat, amelyek egy akna lejáratát rejtették. A munkagéppel felemelték a három óriási betonlapot, majd három, oxigénpalackkal felszerelt tűzoltó hatolt be a kanálisba. Mivel ott még parazsat találtak, előbb azt eloltották, majd az Electrica szakemberei is a föld alá ereszkedtek, hogy felmérjék a helyzetet.

Gheorghe Dan, a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének vezetője, Radu Roca alpolgármester valamint Teofil Pop, az Electrica mérnöke a helyszínen elmondták, az öt fővezeték közül legkevesebb kettő égett el közel hat méter hosszan. Hogy a rövidzárlatot mi okozhatta, azt nem tudták megmondani, ám ennek oka lehet az anyagöregedés, mivel ezeket a 6000 voltos vezetékeket közel négy évtizede nem cserélte vagy újította senki.

A meghibásodás következtében áram nélkül maradt Szatmárnémeti lakosságának közel 30%-a, mondták az Electrica szakemberei. Hogy mikorra sikerül elhárítani a problémát, több forgatókönyvet is hallhattunk: a legoptimistábbak szerint 4-5 óra múlva, a kevésbé derűlátók szerint kedd késő estére, a pesszimisták szerint viszont akár szerda reggelig is várniuk kell majd egyeseknek, hogy ismét villanyáramhoz jussanak. Voltak a városrésznek azonban olyan utcái is, ahol menet közben orvosolni tudták a problémát.

Az áramszünet miatt a bankok, közhivatalok kénytelenek voltak beszüntetni az ügyfélfogadást. A Közigazgatási Palotában nagyjából 14.00 óra magasságában lett ismét áram. Az István-tér melletti régi kórház csak két percig maradt áram nélkül, azt követően beindult az intézmény saját generátora, tudtuk meg Constantin Demian sajtószóvivőtől.

Az áramkimaradás nem okozott különösebb gondot az oktatási intézményekben sem. Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője megkeresésünkre elmondta: minden adminisztratív tevékenység leállt, a titkárságon megbénult az élet. Az oktatást viszont csak kevéssé befolyásolta az áramszünet: az informatikaórán elméleti anyagot adtak le a tanárok.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: